Większość klientów kupuje ekspresy do kawy wyłącznie po to, by dzięki nim zawsze móc szybko przygotować dla siebie czy to małe espresso, czy to cappuccino ze spienionym i pięknie unoszącym się na filiżance mlekiem. Obsługa urządzenia jest banalnie prosta.
Wystarczy podłożyć pod nie filiżankę czy szklankę, wcisnąć jakiś guzik i poczekać dosłownie kilkadziesiąt sekund lub parę minut, aby otrzymać „zamówiony” napój. Nikt nie myśli o tym, jak to się dzieje, że kawa parzona jest tak łatwo i szybko. Raczej nikt nie zastanawia się nad mechanizmem działania ekspresów do kawy. Czy jednak aby na pewno? Nie należy aż tak bardzo tego generalizować i upraszczać, bo są przecież na świecie ludzie, dla których kawa jest wręcz istotną częścią życia. Nawet jeśli nie zajmują się nią zawodowo, bo nie prowadzą własnych kawiarni czy nie pracują na stanowisku baristów, to jednak chcą o niej wiedzieć jak najwięcej i pragną zostać prawdziwymi ekspertami w tym temacie. Takim osobom ekspres do kawy zdecydowanie się przyda. Pasjonaci z biegiem czasu będą w stanie odkryć wszystkie jego możliwości. Na pewno nie będą się ograniczać wyłącznie do bezmyślnego wciskania guzików. Zanim użyją jakiegoś przycisku, dowiedzą się, do czego on właściwie służy, by następnie odkryć jeszcze cechy charakterystyczne i właściwości parzonych napojów.
A istnieje wiele różnych metod parzenia kawy. Wbrew pozorom nawet najprostszy ekspres do kawy daje swoim użytkownikom różne opcje do wyboru. Przeciętny człowiek nie ma o nich pojęcia, bo po prostu nie są mu one do niczego potrzebne, ale ten, kto się nimi zainteresuje, stanie na dobrej drodze do tego, by zostać prawdziwym ekspertem od parzenia naparów. Ci, którzy chcą mieć nieco większy wpływ na smak i jakość kawy, powinny wybrać kolbowy ekspres do kawy ciśnieniowy.
Nie jest on bowiem w pełni zautomatyzowany. Parzenie kawy w takim ekspresie zajmuje więc więcej czasu, ale daje przy tym mnóstwo satysfakcji i… czystej zabawy!
Wypróbuje! Zawsze jest pora na świeżo zaparzoną kawkę.